Instagram LinkedIn

iPeople

Mei 2013 ben ik gestart met het project iPeople. Bij iPeople draait het om bijzondere mensen die ik tegenkom op straat. Hun uiterlijke kenmerken intrigeren mij en maken mij nieuwsgierig naar hun verhaal. Prachtige verhalen, verteld door bijzondere mensen. De verhalen inspireren niet alleen, maar brengen mij ook mooie levenslessen.

Soms zijn het mensen die door hun medemens worden genegeerd, omdat zij niet mee kunnen of willen lopen in de maatschappij. Omdat ze anders zijn dan u en ik. Maar anders zijn is toch juist mooi? Dat maakt ieder mens toch uniek?

iPeople gaat om identiteit en engagement. Het gezicht is het landschap van het leven, dat maakt de portretten zo puur. Alle bijzondere ontmoetingen hebben mij als mens verrijkt, ik hoop dat ze ook dat effect op u hebben. Dat het u nieuwsgierig maakt naar de mensen om u heen die anders zijn dan u.

20131029-_MG_3981 29-10-13-bewerkt-bewerkt-bewerkt-3-bewerkt IPeople 20131128-_MG_4630 28-11-13-bewerkt-bewerkt-bewerkt-2

In Arnhem ontmoette ik Fred terwijl hij een dansje aan het maken was voor een lunchroom vol met mensen. De mensen keken vanachter het glas naar Fred, maar dat kon hem niets schelen. Ik zei tegen hem, mooi dat je zo jezelf kan zijn en dat het je niets interesseert wat mensen er van denken. Hij zei, dat hij zichzelf geworden is sinds hij 63 jaar oud werd. Nu is hij 71 jaar. Sommigen mensen vinden zichzelf veel eerder in het leven. Dat hangt ervan af hoeveel ellende je ervaart in je leven en hoeveel pijn je veroorzaakt in relatie tot andere mensen.

IPeople5 IPeople3

Derk (links) heeft jarenlang gewerkt als autoverkoper voor verschillende merken, Ford, Opel, Kia en Renault. Toen hij 43 jaar oud was kon hij niet meer functioneren in zijn werk. Door het voortdurend verhogen van de doelstellingen en het bepalen welke type auto’s en kleur er verkocht moesten worden, werd de psychische druk te hoog. Derk is nu 59 jaar oud en werkt al 16 jaar niet meer en dat bevalt hem prima, vertelde hij me. Hij brengt zijn tijd door met het lezen van filosofische boeken zoals Kant en Schopenhauer.

20131202-_MG_4675 02-12-13-bewerkt-bewerkt-bewerkt-4

Toen David 18 jaar oud was en goedgekeurd werd voor militaire dienst zei hij tegen zichzelf nooit meer te gaan werken in ruil voor wat ze hem aangedaan hadden door hem als dienstplichtige op te stellen. Nu is hij 47 jaar oud en hij heeft zijn woord gehouden. David heeft nooit gewerkt in zijn leven. Zelf heeft hij er vrede mee, maar hoe de omgeving er op reageerde was erg moeilijk voor hem. De opmerkingen die hij kreeg van zijn directe omgeving zoals, klaploper, parasiet, etc. Onder druk, heeft hij vaak gedacht, zal ik toch naar een baan op zoek gaan. Maar later dacht hij, dan maak ik andere mensen blij, maar niet mezelf. En voor wie ik leef? Voor mijn omgeving of voor mezelf? David’s motto is als je altijd leeft volgens de regels maak je andere mensen gelukkig, als je niet altijd leeft volgens de regels maak je vooral jezelf gelukkig.

IPeople4

Toen Iwan (links) nog zijn beide ogen had kamde hij met verschillende sociale angsten en paste hij zijn leven daar volledig op aan. Nu is hij niet meer bang en heeft hij aanvaard wie hij is. Iwan vertelde me dat de meeste mensen denken dat hun leven wordt bepaald door wat ze willen, maar in feite laten ze zich leiden door waar ze bang voor zijn… door wat ze niet willen.

IPeople IPeople2

Chris (rechts) is jarenlang als monteur werkzaam geweest in een garage, tot hij zijn eigen garagebedrijf begon in het restaureren van old timers. In 1994 kreeg hij een motorongeluk waarbij hij weken in een coma lag. Tijdens de coma ging hij naar de hemel en zag hij zijn moeder en zijn ongeboren kind. De hemel is een fijne plek, maar hij is blij om hier weer terug te zijn, want hier heeft hij zijn lichaam en in de hemel alleen zijn geest.

Ipeople2 20131230-_MG_4951 30-12-13-bewerkt-bewerkt-bewerkt-bewerkt-bewerkt IPeople6